Palliatieve & terminale zorg thuis. Werkzaam in Zeist, Driebergen, Doorn, Maarn en Maarsbergen

Palliatieve Unit

Een palliatieve unit is een afdeling in een verpleeghuis waar cliënten verblijven die niet meer kunnen genezen en een levensverwachting hebben van gemiddeld drie maanden. Hier wordt palliatieve terminale zorg verleend. Deze intensieve zorg is gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven, op comfort en afronding van het leven. Er wordt veel zorg en aandacht besteed aan psychische, lichamelijk en spiritueel aspecten.

Inzet van vrijwilligers

Cliënten in de laatste levensfase hebben behoefte aan liefdevolle aandacht en nabijheid. Daarbij kun je denken aan bestrijding van onrust door een hand vast te houden, te zingen, te lezen, of te bidden, of door met hen te praten, naar hen te luisteren of te gaan wandelen als dat nog kan. Maar ook het helpen met eten en/of drinken, of het bieden van complementaire zorg zoals hand- en/of voetmassage behoort tot de mogelijkheden.
Vaak willen de naasten hun geliefde niet meer alleen laten, maar ze kunnen dat niet alleen omdat de kring van naasten te klein is of overbelast. Vrijwilligers kunnen hen daarin aanvullen en ondersteunen en ook een luisterend oor zijn voor de naasten in deze moeilijke periode.

De PU van de Wijngaard heeft momenteel negen palliatieve bedden. Er komen nu 1 à 2 vrijwilligers per week. Het streven is om vijf dagen per week een vrijwilliger in te zetten op deze afdeling. Om dit te bereiken hebben we behoefte aan meer vrijwilligers. Als vrijwilliger werk je samen met de zorg en kun je altijd op hen terugvallen.

Vrijwilliger worden

Heb jij belangstelling voor dit mooie en waardevolle vrijwilligerswerk en ben je minimaal één dagdeel per week beschikbaar, dan zijn wij naar je op zoek.
Een zorgachtergrond is niet nodig, wel levenservaring en enige communicatieve vaardigheden. Voordat je kunt beginnen neem je deel aan een introductietraining, na het kennismakingsgesprek.

Procedure

Wat is de procedure voor aanmelding:

  • Meld je aan via de website. Op de contactpagina vind je alle gegevens. Na je bericht neemt de NPV-coördinator contact met je op
  • In verband met de corona-maatregelen volgt een gesprek op afstand waarin gekeken wordt of dit bij je past en je je vragen kan stellen
  • Je ontvangt via de mail informatie over het vrijwilligerswerk
  • Je krijgt een online training aangeboden. Als de coronacrisis voorbij is hopen we je je alsnog een training aan te kunnen bieden in een groepsverband
  • Je ontvangt een informatiemap als naslagwerk
  • We vragen om een VOG
  • Na de training en wederzijdse evaluatie wordt er een overeenkomst getekend door beide partijen (NPV-Zeist en Vrijwilliger)
  • Je ontvangt een aanstellingsbrief van het NPV-bestuur
  • Daarna kun je worden ingezet. We vragen na welke dagdelen je beschikbaar bent en naar welke vorm van inzet je voorkeur uitgaat: thuis, buddy, verpleeg- en verzorgingshuizen of Palliatieve Unit. Je mag deze vormen ook afwisselen en eventueel naast elkaar laten bestaan als je meerdere keren per week inzetbaar bent. Na afloop van elke dienst wordt je gebeld door de NPV-coördinator die je begeleidt.

Neem gerust contact met ons op